AuthorOleh Jeffrey Cammack
Dikemaskini: 21 Oktober 2020

Pattern carta digunakan sebagai sebahagian dari analisis teknikal, dan ia merupakan kaedah terkini untuk membaca sebarang carta harga dan meramal trend masa depan. Pattern carta ialah pembentukan harga tersendiri pada carta tindakan harga aset kewangan. Pattern carta mempunyai darjah pembentukan yang tinggi dan dengan mempelajari awal sejarah kita dapat menentukan kadar kebarangkalian kejayaan pattern harga ini.

Dalam analisis teknikal, kita mengandaikan sejarah berulang kembali. Ini kerana sifat manusia akan tetap sama sepanjang sejarah dan dengan menganalisis tindakan harga terdahulu, kita dapat menentukan sejauh mana pattern ini akan membawa kepada perdagangan yang menguntungkan. Dengan cara ini kita boleh menetapkan harapan yang realistik. Inilah sebab utama mengapa signal yang diberikan oleh pattern carta ini dapat meramal pergerakan harga masa depan dengan tepat.

Pattern carta merupakan alat yang hebat digunakan untuk masa pasaran dan mendapat pengesahan mengenai idea perdagangan kami.

Dalam kajian analisis teknikal, kita dapat membezakan antara dua jenis pattern carta:

  1. Reversal Patterns
  2. Continuation Patterns.

Kadang-kala, bergantung kepada lokasi di mana pattern ini berkembang kepada trend, ia boleh menjadi reversal dan continuation pattern. Sebagai contoh, segitiga simetri di tengah-tengah trend boleh bertindak sebagai continuation pattern jika garis rintangan yang condong ke bawah ditembusi. Pada masa yang sama, segitiga simetri di hujung trend boleh bertindak sebagai reversal pattern jika garis sokongan yang condong ke atas ditembusi.

Berikut ialah senarai ringkas pattern carta yang paling popular dan memberi anda pengenalan ringkas kepada setiap satunya.

Head and Shoulder Reversal Pattern

Head and Shoulder adalah bearish reversal pattern yang menandakan kemungkinan bahawa trend yang berlaku akan berakhir, dan trend baru dalam arah bertentangan mungkin bermula. Standard Head and Shoulder pattern terdiri dari empat komponen utama: left shoulder, head, right shoulder dan neckline. Berikut adalah contoh perdagangan sebenar yang saya dapati di alam maya.

Symmetrical Triangle Continuation Dan Reversal Pattern

Biasanya, symmetrical triangle bertindak sebagai continuation pattern yang membolehkan anda memasuki trend pasaran jika anda terlepas starting point bagi trend baru. Walau bagaimanapun, terdapat juga contoh lain apabila support line yang condong ke atas ditembusi. Ini menandakan kemungkinan trend reversal.

Symmetrical triangle dicirikan oleh pasaran yang menghasilkan satu siri ketinggian rendah yang boleh disambung menggunakan garis rintangan yang condong ke bawah dan satu siri ketinggian yang lebih tinggi yang boleh disambungkan menggunakan support line yang condong ke atas. Berikut adalah contoh perdagangan sebenar pattern dalam permainan.

Double Top Reversal Pattern

Double top pattern merupakan satu lagi reversal trading pattern yang menandakan berakhirnya bullish trend dan bermulanya bearish trend. Standard double top pattern terdiri dari tiga elemen utama. Pertama, bagi double top, kita memerlukan uptrend semasa yang diikuti dengan dua baris berturut-turut high dan neckline, iaitu tahap sokongan di mana penarikan semula pertama yang muncul dari puncak pertama berhenti. Berikut adalah contoh bagaimana ini boleh dilihat dalam keadaan dagangan anda, termasuk di mana saya akan memasuki perdagangan dan menetapkan take profit saya.

Bullish Dan Bearish Flag Pattern

Bullish flag pattern dibentuk oleh dua elemen masing-masing. Elemen pertama flag pattern adalah trend yang sudah ada sebelumnya. Bagi bullish flag, kita menyentuh mengenai uptrend. Elemen kedua adalah flag yang dilampirkan pada pole. Atau dengan kata lain, jeda mendatar pada trend di mana pasaran bergerak dalam julat perdagangan yang sangat sempit antara paras sokongan dan rintangan. Berikut adalah contoh Bullish flag pattern dalam perdagangan.

Pembalikan dari Bullish flag merupakan Bearish flag, dan sementara semuanya sama dalam perdagangan, semuanya hanya diterbalikkan.

Kongsi pengetahuan anda

Ikuti Perkembangan

Borang ini dibolehkan dengan pilihan masuk berkembar. Anda perlu mengesahkan alamat e-mel sebelum ditambahkan ke senarai.

Broker Tersenarai

Berdagang Forex dan CFD tidak sesuai untuk semua pelabur dan berisiko tinggi untuk kerugian yang cepat disebabkan leveraj. 75-90% pelabur runcit kerugian wang berdagang dalam produk ini. Anda perlu mempertimbangkan jika anda fahami tentang CFD dan jika anda mampu menanggung risiko kehilangan wang anda.

Tutup
>